Hem » Alma Persson och Alma Persson borde haft en gemensam blogg

Alma Persson och Alma Persson borde haft en gemensam blogg

by Johannes Engström
BLOGGG1

Det finns många Alma Persson men den här texten handlar om två av de viktigaste. Genom historiens vindlande gångar går berättelsen från en Alma Persson till en annan. Två kvinnor inom samma fält men med så olika förutsättningar. Fast vad skiljer oss människor egentligen åt och vad för oss samman?

Snabbfakta om Alma Persson – den äldre

Född26 december 1860 i Allerum
SysselsättningFolkskollärare, politiker
Känd somFeminist och rösträttsaktivist
Död21 juni 1955

Flashback hade inte varit nådigt mot Alma Persson

Det kanske är svårt att tänka sig för oss som lever i en tid när en ung kvinna från Gotland kan starta ett eget företag och bli den mest kända influencern i Visby att det bara var drygt hundra år sedan som alla kvinnor fick rösträtt i Sverige. Alma Persson från Allerum var en av kvinnorna som kämpade för sina rättigheter.

År 1911 fanns det totalt tjugo kvinnor invalda i Sveriges kommunfullmäktige. Alma Persson var en av dem. Det är lätt att glömma hur ojämlikt samhället var för hundrafemtio år sedan. En kvinna som gifte sig var inte ens myndig. Många kvinnor, däribland Alma Persson, löste det genom att inte gifta sig.

Samhället betraktade inte rösträttskämparna med blida ögon. Idag skräder många hatare på Flashback inte orden om kvinnor i offentligheten. Det hade inte varit någon skillnad om internet hade funnits omkring förra sekelskiftet.

Facebook hade nog inte heller gillat Alma Persson

“Rösträttskvinnorna”, som de kallades, mötte kritiken genom att agera klanderlöst. De brittiska suffragetterna må vara kända för civil olydnad men inom den svenska rörelsen ville man framstå som ordentlig och sansad. Det var svårt för en kvinna att få respekt genom logiska argument på den tiden, trots att motargumenten mot kvinnor i riksdagen var att de skulle råka sticka folk med sina hattnålar.

Nej, motståndarnas argument ter sig idag inte smartare än trollen på Facebook men Alma Persson och hennes gelikar fick kämpa i motvind. Det var ohyggligt svårt att vinna mark för rösträttsfrågan i Sverige. Det är ärligt talat pinsamt och inte särskilt sexigt så här i efterhand. Till slut gav stoppklossarna med sig, eftersom en våg av revolutioner i Europa framstod som ganska hotfullt för ett gäng proppmätta bankirer i Stockholm.

Hade Alma Persson haft en egen blogg idag?

Vad var egentligen Alma Perssons gärning utöver att kämpa för en rätt som hon egentligen redan borde ha haft? Enligt flera berättelser var hon redan som ung mycket begåvad. Trots en enkel bakgrund – hennes föräldrar var en skomakare och en barnmorska – fick hon studera till folkskollärarinna. Flera källor berättar om hur hennes pedagogiska kompetens och engagemang i eleverna kunde få en riktig problemklass att prestera på topp.

Om Alma Persson hade levt idag hade hon kanske haft en blogg om utbildning och ideologi. Kanske hade hon också lagt upp inredningsbilder på Instagram, för hon hade en självsäker stil och heminredning var något av en hobby för henne.

Två Alma Persson och en naken sanning

Mycket har gått förlorat i historiens dimmor men spåren finns alltid kvar, precis som inläggen på Facebook. Vem är då Alma Persson den yngre? Historien skulle ju leda till henne!

Vår andra Alma Persson får representera det samhälle som Alma Persson den äldre var med om att forma. Hon är lektor vid Linköpings universitet (LiU) och skrev sin avhandling om genus inom Försvarsmakten. Några av Alma Perssons publikationer är:

  • Genus i uniform – genusrelationer och arbetsrelationer inom Polisen och Försvaret
  • “Nu lägger vi skammen på bordet” – Terapeutiska strategier i mötet med våldsutsatta män
  • Det militära arbetets genusgränser

Två av de viktigaste Alma Persson måste ju vara dessa två som har kämpat för allas lika värde och som dessutom har lagt sitt engagemang på att utbilda andra. Det framstår som en glasklar, naken sanning. Deras villkor skiljer sig åt och man kan ju hoppas att Alma Persson den yngre inte har behövt hävda sina rättigheter lika mycket som den äldre. Å andra sidan framstår de som ganska lika i värderingar, åtminstone på ytan. Kanske hade de till och med kunnat driva en blogg tillsammans.

Du kanske även gillar...