Hem » Elisabeth Fritzls nya liv efter 24 år i fångenskap

Elisabeth Fritzls nya liv efter 24 år i fångenskap

by Johannes Engström
BASEMENT1

År 2008 chockade Elisabeth Fritzls tragiska livsöde en hel värld. I 24 år hade hon varit inlåst i en källare, isolerad från omvärlden. Där hade hon hållits som sexslav av sin pappa, Josef Fritzl, och fått sju barn med honom. Mediapådraget blev enormt och idag lever Elisabeth Fritzl med ny identitet.

Snabba fakta om Elisabeth Fritzl

Födelseår1966
FödelseortAmstetten, Österrike
FöräldrarRosemarie and Josef Fritzl
BarnKerstin, Stefan, Lisa, Monika, Alexander, Michael (död 1996), Felix


Elisabeth Fritzls liv i frihet

Den första tiden efter att Elisabeth Fritzl och hennes sex barn blivit fria tillbringade de på en psykiatrisk klinik. Alla gavs nya identiteter när de var redo att flytta till ett eget hem och starta sitt nya liv. Idag uppges de bo på hemlig ort i Österrike. Barnen är nu vuxna. De ska alla ha gått i terapi för att bearbeta livet i fångenskap.

Österrikes myndigheter har gett familjen ett långtgående skydd för att de ska kunna få ett så normalt liv som möjligt. Deras hem står under omfattande och konstant övervakning. Orten där Elisabeth Fritzl och hennes familj bor benämns “Village X” och det sägs att deras grannar sluter upp för att skydda dem. Trots att Elisabeth Fritzl har passerat 50-strecket verkar det senaste tagna fotot av henne vara från när hon var 16 år.


Elisabeth Fritzl ska ha bra ekonomi, efter att ha vunnit rättsmål mot media och fått stora skadestånd från staten.


Elisabeth Fritz fann kärleken i sin livvakt

Trots att det finns ytterst knapphändig information om hur Elisabeth Fritzls liv ser ut idag säger uppgifter att hon lever tillsammans med sin 23 år yngre livvakt Thomas Wagner. Enligt Österrikisk media ska paret ha kommit varandra nära när Thomas anställdes för att skydda Elisabeth och hennes barn efter frisläppningen 2008. Thomas ska då ha tillbringat månader tillsammans med Elisabeth och det sägs att deras relation gav henne kraft att återgå till ett normalt liv. Någon i det psykiatriska teamet kring Elisabeth ska ha avslöjat att förhållandet mellan henne och Thomas hjälpte henne återhämta sig från det trauma hon upplevt. Det sägs att Elisabeth och Thomas numera är gifta. Thomas ska ha flyttat in i Elisabeths hus och lever tillsammans med henne och hennes barn.

Elisabeth Fritzl – fallet i korta drag

  • 1984: I augusti blir 18-åriga Elisabeth inlåst i källaren av sin pappa, Josef Fritzl. Han lurar sin hustru Rosemarie, Elisabeths mamma, att Elisabeth har lämnat hemmet och anslutit sig till en sekt. För Elisabeth följer nu 24 år av fångenskap och otaliga våldtäkter.
  • 1989: Elisabeths föder sitt första barn, det första av sju under hennes tid i fångenskap.
  • 1996: Elisabeths nyfödde son Michael är sjuk, men Josef går inte med på att söka vård för honom. Michael dör, bara några dagar gammal. Josef bränner kroppen i en ugn.
  • 19 april 2008: Elisabeths dotter Kerstin blir sjuk. Av någon anledning går Josef Fritzl nu med på att hon ska få vård. Sedan Kerstin Fritzl hamnat på sjukhus efterlyser myndigheterna hennes mamma.
  • 24 april 2008 släpper Josef ut Elisabeth ur källaren för att hon ska kunna åka till Kerstin på sjukhuset.
  • 26 april 2008 får polisen ta del Elisabeths historia.
  • 27 april 2008 grips Josef Fritzl och alla Elisabeths barn blir omhändertagna.
  • 2009 döms Josef Fritzl till livstids fängelse efter att ha åtalats för mer än 3 000 våldtäkter, slaveri, incest och olaga hot, samt för mord på sonen Michael Fritzl.

Elisabeth Fritzl livsöde väcker fortfarande intresse

Dokumentären “The Longest Night: Secrets of the Austrian Cellar” skildrar Elisabeth Fritzls tragiska levnadsöde. För den som föredrar att läsa finns bland annat boken “Skräckens hus: berättelsen om Josef Fritzl och hans 24-åriga terrorvälde”. Den är skriven av frilansjournalisten Allan Hall, som också har skrivit boken “Flickan i källaren”. Den handlar om ett liknande levnadsöde, också i Österrike. Natascha Kampusch, kidnappades som 10-åring och hölls fånge i en källare i Wien i 8 år. Natascha Kampusch har berättat sin historia i pratshowen Skavlan.

Josef Fritzl gav en intervju före rättegången. Där ska han ha sagt att han varit tvungen att ordna ett ställe där han kunde ge Elisabeth Fritzl chansen att hålla sig ifrån dåliga influenser utanför hemmet. Detta efter att hon två gånger försökt rymma från hemmet och umgåtts med personer som Josef inte hade höga tankar om. Det fick Josef att bygga ett rum i källaren, med ljudisolerade väggar. Enligt intervjun ska det ha passat honom bra att ha en andra familj i källaren, med en fru och några barn.

Du kanske även gillar...