Hem » Göteborg Wind Orchestra Ol’ Man River

Göteborg Wind Orchestra Ol’ Man River

by Johannes Engström

Blåsensembeln från västkusten är en av landets äldsta orkestrar och bildades år 1905 i Göteborg under namnet Spårvägens Musikkår. År 1992 bytte blåsorkestern namn till GöteborgsMusiken och först 2007 fick de namnet Göteborg Wind Orchestra (GWO). Orkestern har genom åren också spridit glädje och kultur i rollen som Flygvapnets Musikkår.

Musikalen Teaterbåten

Låten Ol´Man River är skriven av Jerome Kern och Oscar Hammarstein II och är mest känd för sin medverkan i musikalen Teaterbåten (Show Boat) från 1927. Kombinationen av Göteborg Wind Orchestra Ol’ Man River blev en härlig stråkversion av låten. Musikalen Teaterbåten kallar många för världens första musikal och när den hade premiär på Broadway var det något helt nytt.

Historia om Teaterbåten

Teaterbåten, Show Boat, är en amerikansk musikal som handlar om livet i Missisippi under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Handlingen kretsar runt teaterbåten Cotton Blossom som är en klassisk hjulångare som tuffar längs med Mississippifloden.

Teaterbåten är en klassisk, dramatisk berättelse som innehåller både romantik och komik. Det som gjorde den speciell var också att den har med 1800-talets rasmotsättningar i den amerikanska södern vilket gör den aktuell och tidlös.

Låten Ol’ Man River

En av de mest kända låtarna i musikalen Teaterbåten är Ol’ Man River. Många anser att låten är en klassiker i amerikanst musikhistoria då bland andra Bing Crosby, Frank Sinatra och Ray Charles har gjort sina tolkningar av låten. Låten handlar om en man som jobbar på teaterbåten och hans liv och upplevelser. Texten tar dessutom upp både rasism och kärlek. Ämnet är ständigt aktuellt och har berört många hjärtan.

Du kanske även gillar...