Hem » Hur många bor i Ryssland?

Hur många bor i Ryssland?

by Johannes Engström

Ryssland är ett land som tagit ett stort kliv framåt i mångas medvetande på sistone. Världspolitiskt sett är landet en storspelare, och geografiskt breder det ut sig över två världsdelar. Ett så stort land har måste ju ha en stor befolkning. Men hur många bor i Ryssland egentligen?

Rysslands befolkning i siffror – så många bor i Ryssland 

De senast tillgängliga siffrorna för hur många människor det bor i Ryssland är från 2020. Då uppgick befolkningen till 144 104 080 personer, alltså över 144 miljoner människor. 74,8 procent av dessa uppges bo i någon av Rysslands städer. Nästan en fjärdedel av ryssarna bor alltså på landsbygden.

Varje rysk kvinna föder i genomsnitt 1,5 barn, vilket innebär att Rysslands befolkning ökar (ett påstående som görs utan hänsyn till eventuell immigration och befolkningsflykt). Den förväntade livslängden för kvinnor är 78 år, och för män 68 år. Dessa är låga siffror, jämfört med de svenska. 

Hur många muslimer bor det i Ryssland?


Med så många invånare som de 144 miljoner som bor i Ryssland, är landet av naturliga skäl en mycket varierad plats vad gäller demografin. Inte minst vad gäller de olika religiösa inriktningarna som har fäste i landet. Den ryska statskyrkan samlar flest. Den är rysk-ortodox och alltså kristen. Världen över (ej bara i Ryssland) följer 150 miljoner människor den rysk-ortodoxa tron.

Men även islam har funnit många anhängare inom de ryska gränserna. Islam räknas enligt landets religionslag från 1997 som en av de fyra statsreligionerna, och det ska enligt uppgift finnas runt 7 000 moskéer i landet. Men hur många muslimer bor det då i Ryssland? Siffrorna är lite oklara, men uppskattas av vissa källor till runt 10 % av befolkningen.

Hur många bor i Ryssland i dag?

Alla världens länder är i ständig förändring vad gäller befolkning och demografi. Det återstår att se hur till exempel kriget i Ukraina kommer påverka Rysslands befolkningssiffror. Människor kan välja att lämna landet, eller flytta dit. Det är inte heller ovanligt att den förväntade dödligheten genom hela befolkningen ökar i krig, vilket också kan leda till att befolkningssiffrorna påverkas. 

Du kanske även gillar...