Hem » Hur många har dött i Ukraina?

Hur många har dött i Ukraina?

by Johannes Engström
UKRAINE

Den 24 februari 2022 invadrade Ryssland Ukraina. Till en början förnekade Rysslands president Putin att de hade anfallit Ukraina. Det blev till och med förbjudet i Ryssland att säga att landet var i krig. I stället meddelade Putin i stats-TV att Ryssland hade påbörjat en militär specialoperation för att avnazifiera Ukraina. 

Men den egentliga konflikten mellan länderna har pågått längre än så. För att kunna besvara frågan “hur många har dött i Ukraina?”, måste man backa tillbaka ända till 2014 då Ryssland ockuperade Krim i södra Ukraina.

Tidslinje över händelseutvecklingen i Ukraina och antal döda

2013 Det uppstår massprotester i Ukraina och folk samlas på Majdantorget för att protestera mot den ryssvänliga presidenten Viktor Janukovytj som vägrat att skriva under ett avtal med EU.

2014 Ryssland ockuperar plötsligt Krim och stödjer pro-ryska styrkor i östra Ukraina. Det är nu som konflikten utvecklas till ett krig.

2015 Nu kommer de första officiella siffrorna och svaret på frågan “hur många har dött i Ukraina?”. 7000 har dött i kriget på Krimhalvön, 18 000 har sårats och 1,6 miljoner fick fly regionen.

2015 För att försöka få till stånd en vapenvila antog man i början av 2015 “Minskavtalet”. Striderna minskade längs den 457 kilometer långa frontlinjen men upphörde aldrig helt.

2019 UNHCR konstaterar att konflikten fortfarande dödar många människor i landet och säger att Ukraina är det tredje största land där landminor och blindgångare dödar och skadar flest människor.

2020 FN kommer med en rapport där de ger svar på frågan “hur många har dött i Ukraina?”. Man uppskattar att sedan 2014 har 13 200 människor dödats i Ukraina. Många av dödsoffren är civila. Det samma gäller skadade där 9000 av 31 000 är civila.

2022 Den 24 februari attackerar Ryssland Ukraina och den 24 juni konstaterar FN att 4 662 civila har dödats och 5 803 skadats. 

2022 I början av juni sade president Volodymyr Zelenskyj att mellan 60 och 100 ukrainska soldater dör i Donbass i östra Ukraina varje dag. I slutet av maj meddelade Ryssland att 2 622 av deras soldater hade stupat i Ukraina. Siffran tros vara kraftigt underdriven då de ryska förlusterna var mycket stora i början av kriget. Även Ukrainas siffror tros vara underdrivna och snarare uppgå till mellan 100-200 döda ukrainska soldater om dagen.

Därför är det svårt att veta hur många som har dött i Ukraina

Konflikten i Ukraina pågår fortfarande och varje dag dödas och skadas både civila och soldater. Det pågår även ett informationskrig där framför allt Rysslands president Putin vill framställa kriget på ett sätt som gynnar dem. Då passar det sig inte heller att rapportera om ryska förluster i antal dödade soldater. Det samma gäller delvis Ukraina då också de är sparsamma med att rapportera antal döda soldater. Svaret på frågan “hur många har dött i Ukraina?” ändrar hela tiden.

Du kanske även gillar...