Hem » Hur många miljoner är en miljard?

Hur många miljoner är en miljard?

by Johannes Engström

Håll i hatten. Det här med frågan “hur många miljoner är en miljard” är det många som får fel. Och inte så konstigt. Det är lätt att gå vilse i alla nollor, och det blir inte mindre komplicerat av att engelskans “billion” inte alls är det samma som en svensk biljon, utan betyder miljard. Här kommer dagens lektion i matematik. 

Hur många miljoner är en miljard – tusen!

Inte alltför sällan uppstår det dessutom rundgång när man börjar tänka på stora tal. “Hur många miljoner är en miljard … och en miljard är hur många miljoner?” Kanske tänker man rätt åt ena hållet, och fel åt det andra. 

Klarspråk: En miljard är tusen miljoner. I siffror skrivs en miljard ut 1 000 000 000. Att dela upp nollorna i grupper om tre är en kraftig rekommendation när du ska skriva så här stora tal i siffror. Annars blir det mycket lätt att trassla till det. Det är också ett bra sätt att förstå sig på systemet med olika tusental.

Följdfrågor till frågan hur många miljoner är en miljard

  • Hur många gånger större är en miljard än en miljon? (Tusen gånger!)
  • Hur många miljoner är en fjärdedels miljard? (250 miljoner!)
  • Hur många miljarder är en biljon? (Tusen miljarder!)
  • Hur många tusen är en miljon? (Tusen tusen!)

Andra saker man kan undra över är hur många miljoner en biljard är. En biljard är en miljon miljoner – en hisnande summa. Inte alltför sällan handlar de här frågorna om pengar. Hur många tusenlappar det går på en miljard, till exempel. Detta är ett bra exempel att använda när man ska förklara systemet med tusental. 

Hur många tusenlappar går det på en miljard?

Ett tusen skrivs 1 000. Därefter fortsätter man att räkna uppåt tills man kommer till tusen tusen – 1 000 000. Då slutar man säga tusen tusen och benämner det en miljon istället. När man kommer upp till tusen miljoner – 1 000 000 000 – hamnar man på en miljard. 

De tre sista nollorna i miljarden står alltså för de 1 000 det hela började med. Allt framför de 000 är hur många tusen som går på en miljard: 1 000 000 tusen, alltså en miljon. En miljon tusenlappar i fickan på den som blivit miljardär, med andra ord!

Så, hur många miljoner är en miljard – jättemånga!

Hur man än räknar, så finns det också ett pragmatiskt svar på frågan “hur många miljoner är en miljard”. Jättemånga. En miljard är jättemånga miljoner, och ännu fler tusenlappar. Men i jämförelse med ännu större tal som en biljard, en triljard eller en centriljard är det inte så mycket. Allt är relativt. 

Du kanske även gillar...