Det svenska rättssystemet är någonting som medborgarna förlitar sig på. När behov av hjälp uppstår vill vi att den ska infinna sig genast. Oavsett om det är ett inbrott, misshandel eller en offentlig droglangning som uppmärksammas.
De individer som väljer polisyrket tar sig an en viktig samhällsroll. Men vad får de egentligen för all möda, alla skiftpass och övertid? Och hur mycket tjänar en polis jämfört med andra yrkesgrupper? Det ska vi undersöka i denna text.
Svenska polisens lön
Det är många som ställer sig frågan – hur mycket tjänar en polis i Sverige? Lönerna varierar beroende på var i landet de arbetar och hur lång erfarenhet av jobbet de har. Polismyndigheten har individuell lönesättning likt många andra myndigheter. Det som går att utläsa från statistiska centralbyrån är att snittet för poliser ligger på en månadslön av omkring 37 000 kronor. I Stockholmsregionen ligger lönen ett par tusenlappar högre medan Norrland ligger i botten av listan med knappa 35 000 kronor.
Snittlönen ger inte hela sanningen eftersom den är utslagen på både mycket erfarna och helt nyexaminerade poliser. Det kan ju tänkas att nyblivna poliser har en betydligt lägre lön än snittet – kanske under 30 000 kronor i månaden.
Ja, polisernas lön låter kanske inte som den bästa. Men det är troligtvis inte på grund av lönen som människor utbildar sig till just poliser. Det som ändå är positivt med medellönerna är att det inte skiljer nämnvärt mellan män och kvinnor.
Förutom erfarenhet finns det en annan faktor som påverkar polisernas lön. De arbetar ofta skift och får därmed både jour- och Ob-tillägg. Detta ökar på lönen med flera tusenlappar och poliserna får säkert ut en skaplig lön efter skatt. Åtminstone efter några års erfarenhet.
Polisens lön jämfört med andra tjänstemän
Många har som barn svarat ”brandman eller polis” på frågan om vad de vill bli när de blir stora. Men barn ställer kanske inte följdfrågan “hur mycket tjänar en polis eller brandman”. Hade de gjort det skulle de fått veta att det skiljer ganska mycket mellan dessa två yrken. Brandmännen får i snitt 33 000 kronor per månad – vilket är ett rejält tapp jämfört med polisernas lön.
Om vi istället jämför polislönen med socionomyrket som många väljer idag så är lönerna likvärdiga. Socionomer kan arbeta inom socialtjänst, kriminalvård och även inom polisens verksamheter. Enligt många finns det fördelar med socionomyrket. Arbetet sker främst under kontorstid. Socionomer kan också välja att arbeta inom den privata sektorn för att bygga upp sina löner rejält.
Det finns såklart även fördelar med polisyrket. Det framstår som ett mycket varierat arbete som sker mer ute i samhället än inne på ett kontor.
Vissa länder är betydligt mer generösa när det kommer till polisernas löner. Ett exempel är USA. I vissa delstater tjänar poliserna i princip det dubbla jämfört med den svenska polisen. Det är en stor skillnad. Men samtidigt har ju USA en helt annan samhällsuppbyggnad. Det svenska samhällsskyddet är bra – betydligt bättre än de flesta andra länder.
I Norge tjänar polisen också bra och de har en medellön på hela 10 000 kronor mer än i Sverige. Men här är det också viktigt att komma ihåg att det är mycket som är dyrare i Norge jämfört med Sverige. Exempelvis är flera livsmedel betydligt dyrare i grannlandet.
Polisyrkets ris och ros
Polisen både som myndighet och individer i verksamheten anklagas ibland mycket. Det är inte sällan som bristerna i polisverksamheten lyfts på nyheterna. Incidenter som granskas, resurser som saknas leder till heta debatter. Det är såklart bra att lyfta problem – det är så utveckling frodas. Men det stora bekymret med resursbristen verkar vara ett svårlöst problem.
Rekryteringen till polisen går ibland trögt och vissa år är det endast ett fåtal sökande till polishögskolan. En orsak kan vara att poliser ofta blir tvungna att utföra tråkigare uppgifter innan de kan utbilda sig vidare till det de faktiskt vill jobba med. Det är nog inte många som drömmer om att bli trafikpolis och vetskapen om att behöva börja där kanske avskräcker vissa från att söka sig till yrket. De ojämna arbetstiderna kanske också är svåra att leva efter i en barnfamilj med många eftermiddagsaktiviteter.
Eftersom nyheterna oftast tar upp negativa situationer kan det vara lätt att få en misstänksam inställning mot rättsväsendet. Det kanske skrämmer vissa från att söka polishögskolan. Sen påverkar säkerligen också lönen – så som det gör för de flesta. Men trots alla nackdelar finns det personer som utbildar sig till poliser. Som finns till hands när olika situationer uppstår och detta är vi samhällsinvånare oerhört tacksamma för – att det finns personer som vill trygga människors vardag.
Är polisernas lön tillräcklig?
Så, hur mycket tjänar en polis? De tjänar ungefär lika mycket som en socionom men den ojämna arbetstiden hjälper till att öka upp lönen. Vissa tänker kanske att lönen är för låg medan andra är nöjda med sin.
De som väljer polisyrket väljer det troligtvis inte på grund av hur mycket de tjänar – utan för att de vill hjälpa människor. De är vardagshjältar som får stå ut med låga resurser och högljudda skällsord varje gång någonting händer. De anklagas lätt. Utsätter sig för situationer där de kan bli skadade och trots det är det många som fortsätter inom yrket. Just för att de är vad det heter. Poliser.