Hem » Kan man dricka alkohol när man ammar

Kan man dricka alkohol när man ammar

by Johannes Engström

Är det lämpligt att dricka alkohol när man ammar?

Frågan om ”Kan man dricka alkohol när man ammar?” är en mycket vanlig oro och tvivel som nya föräldrar har. Genom denna artikel kommer vi att belysa vikten av ämnet och erbjuder några riktlinjer att följa.

Hur kan alkohol påverka amning?

När en ammande mamma dricker alkohol, går en liten mängd in i mjölken. Denna mängd är proportionell mot mängden alkohol i mammans blod. Alcohol kan påverka barnets sömn och utveckling och därför är det bäst att undvika det så mycket som möjligt under amningsperioden.

Vad händer Rekommendation Varför
När du dricker Begränsa intaget För att förhindra eventuella negativa effekter på ditt barn
Hur alkohol påverkar mjölken Undvik amning tills alkoholen är ur din kropp Alkohol går in i mjölken som sedan går till barnet
Alkohol och sov Försök att inte dricka alkohol fyra timmar före amning Alkohol kan påverka barnets sömn
Vad du kan göra Uttryck mjölken innan du dricker Så du kan mata ditt barn intervaller

Vad man ska undvika och alternativ

Om en mamma väljer att dricka alkohol är det bäst att begränsa det till en enstaka enhet och vänta minst två timmar per enhet innan man ammar igen. Detta beror på att det tar ungefär två timmar för kroppen att eliminera varje enhet av alkohol.

Det finns också flera icke-alkoholhaltiga alternativ som inte innehåller några skadliga ämnen, såsom alkoholfria viner, öl och cocktails. Dessa alternativ kan ge möjlighet att ’dricka’ utan att riskera barnets hälsa.

I slutändan är det alltid bäst att kontakta en hälso- och sjukvårdsperson om du har frågor eller oro om alkohol och amning.

Du kanske även gillar...