Hem » Louisa Aldrich-Blake

Louisa Aldrich-Blake

by Johannes Engström

Läkaren och kirurgen Louisa Aldrich-Blake har en särskilt plats i historien. Närmare bestämt inom den medicinska historien. Louisa föddes 1865 i Chingford i Storbritannien.

Hon brukar räknas som den första kvinnan inom den moderna medicinen och hon tog läkarexamen på 1890-talet från ett medicinskt universitet för kvinnor.

Om Louisa Aldrich-Blake

Louisa hade fått möjlighet att vidareutbilda sig för att börja arbeta som kirurg på sjukhuset, vilket snart hade visat sig vara något som passade henne alldeles utmärkt. 1895 hade hon blivit en slags kirurg mede särskilt ansvar på en av klinikerna där hon arbetade.

Under första världskriget arbetade hon på ett brittiskt sjukhus när i stort sett alla kirurger blev ivägskickade till kriget. Kirurgin hade fram tills dess varit ett mycket mansdominerat yrke. I männens frånvaro fick Louisa ta rollen som chef för kirurgin på sjukhuset, hon var därmed den första kvinnan i landet som fått denna roll.

Arvet efter Louisa Aldrich-Blake

Förutom att vi idag räknar henne som en feministisk ikon inom medicinen, så var hon också en pionjär på andra sätt. Bland annat så var hon engagerad i den tidiga feminismen. Hon utvecklade flera nätverk där kvinnor både inom medicin och andra områden kunde mötas och stödja varandra i sociala frågor.

Du kanske även gillar...