Hem » Mattias Järvinen Palme – statsministerns yngsta son ritar skolor med fokus på elevhälsa

Mattias Järvinen Palme – statsministerns yngsta son ritar skolor med fokus på elevhälsa

by Johannes Engström
ARCHITECTURE

Han är en erfaren arkitekt med flera stora och välbesökta byggnader på sitt CV. Men de flesta som hör hans namn förknippar det nog med med helt andra livsverk. Mattias Järvinen Palme är son till Olof Palme, Sveriges älskade och hatade statsminister som mördades på öppen gatan år 1986. Mattias Järvinen Palme tycks dela sitt fars engagemang för skolans värld men väljer att jobba utanför rampljuset. 

Korta fakta om Mattias Järvinen Palme

Fullständigt namn:Sven Mattias Järvinen Palme.
Känd för:Arkitekt samt son till Olof Palme.
Ålder: Född 18 maj 1968, alltså 54 år gammal.
Adress:c/o Rothschild, Prästgatan 44 A, Stockholm.
Telefonnummer:076-0385896

Sorgens dag för bröderna Mattias, Mårten och Joakim

Den 28 februari 1986 var det som om tiden stannade upp och hela landet kippade efter andan när radion och de två tv-kanalerna basunerade ut den fruktansvärda nyheten. Olof Palme hade skjutits till döds. Sveriges statsminister mördad. 

Inga, inte ens vi som på den tiden var barn, lämnades oberörda. Allra värst var händelsen förstås för Olof Palmes närmast anhöriga – sönerna Mårten, Joakim och Mattias samt hustrun Lisbeth Palme som dessutom bevittnade dådet. 

Mattias Järvinen Palme ritar skolor och sporthall

Olof Palme blev statsminister första gången år 1969. Två år tidigare utsågs han till landets sista ecklesiastikminister, det vill säga minister med ansvar för bland annat skolväsendet, en befattning som ett år senare bytte namn till utbildningsminster. Olof Palme hade alltså ett engagemang för skolans värld och det tycks ha gått i arv till sonen Mattias. 


Efter sex års studier vid Kungliga Tekniska Högskolan var Mattias Järvinen Palme färdigbakad arkitekt år 1997. Efter ytterligare åtta år som assistent var han med och startade firman LLP Arkitektkontor. 

Mattias Järvinen Palmes skapelser nyttjas av ett stort antal människor varje dag. Han har nämligen riktat in sig på att rita skolor och närliggande byggnader, däribland:

  • Älvstrandens Bildningscentrum i Hagfors
  • Passivhuset Adolfsbergsskolan i Knivsta
  • Kronängsskolan i Vaxholm
  • Vrå skola i Knivsta
  • Sporthallen vid Södertörns högskola

Mattias Järvinen Palme och Anna Järvinen gick skilda vägar

I en intervju i tidskriften Arkitektur beskriver Mattias Järvinen Palme hur han använder stora fönster och flödande dagsljus i sina ritningar för att främja elevhälsa och goda studieresultat. Han jobbar alltså gärna med ljus, men inte i rampljuset som sin far Olof Palme. 


En annan person i Mattias Järvinen Palmes liv som trivs i rampljuset är sångerskan Anna Järvinen. De blev ett par 2012 och var gifta fram till 2021 då de valde att gå skilda vägar. Anna Järvinen är även musiker och kompositör och har bland annat spelat i gruppen Granada och samarbetat med artister som Olle Ljungström och Melody Club. 

Du kanske även gillar...