Hem » När är elen som billigast på dygnet 2022

När är elen som billigast på dygnet 2022

by Johannes Engström

När är elen som billigast på dygnet 2022?

Medan många människor kanske inte tänker på det, varierar faktiskt kostnaden för el beroende på tiden på dygnet. Eftersom många av oss strävar efter att spara pengar där vi kan, kan det vara värt att överväga när på dygnet elen är som billigast och hur vi kan dra nytta av detta.

Elpriser i Sverige: Dag vs Natt

Generellt sett tenderar elpriser att vara lägre under nattimmar, mellan 22:00 och 07:00, jämfört med dagtid. Det beror på att efterfrågan på el är mycket lägre under dessa timmar när de flesta människor sover.

Tidpunkter då el är billigast

Tid på dygnet Elpris Datum
22:00 – 07:00 Billigast Varje dag
07:00 – 17:00 Mellan Vardagar
17:00 – 22:00 Dyrast Vardagar
07:00 – 22:00 Mellan Helger

Beroende på din livsstil och dina behov, kan du kanske justera vissa saker för att dra nytta av de lägre elpriserna på natten. Att tvätta kläder, ladda elektronik eller använda diskmaskinen under efterfrågans låga timmar kan ge betydande besparingar över tid.

Så varierar elpriser

Många undrar säkert varför elpriset varierar beroende på tidpunkt på dygnet. Det är en kombination av faktorer som bidrar till detta. Först och främst, under toppanvändningstiden, kräver fler människor elkraft, vilket innebär att leverantörerna måste höja priserna för att matcha efterfrågan.

Däremot, under de tider när inte lika många människor använder el, kan leverantörerna erbjuda det till ett lägre pris. Andra faktorer som väder, råvarupriser och marknadsförhållanden spelar också in.

Planera för billigare el

För att fullt dra nytta av de billigaste tiderna på dygnet för el, planera runt dessa tider. Till exempel, om du vet att du kommer att vara borta under dagen, kan du schemalägga dina apparater att köra under de billigare tiderna på natten.

Genom att ha medvetenhet om timmen då elen är billigast och anpassa ditt beteende därefter, kan du spara betydande mängder pengar på dina energiräkningar. Oavsett vilket år vi befinner oss i kommer dessa råd fortfarande att hålla stånd eftersom de grundläggande principerna för hur elpriser beräknas inte kommer att förändras drastiskt från år till år.

Du kanske även gillar...