Hem » Ont i örat och stel i nacken

Ont i örat och stel i nacken

by Johannes Engström

Att lida av ont i örat och stelhet i nacken kan vara fruktansvärt obehagligt. Detta problem påverkar tusentals människor varje år och om du eller någon du känner lider av detta, så är det viktigt att förstå orsakerna och symptomen, samt hur det kan behandlas.

Vanliga symtom

De som lider av ont i örat och stelhet i nacken rapporterar ofta flera vanliga symptom, inklusive huvudvärk, yrsel, illamående och en klamringskänsla i halsen. Vissa människor kan även uppleva hörselnedsättning eller tinnitus, vilket är ett ihållande ljud i örat som endast den drabbade kan höra.

Potentiella orsaker

Det finns flera potentiella orsaker till dessa symtom. En vanlig orsak är att nackmusklerna är spända, vilket kan uppstå från långvarig stillasittande framför datorn, sova i en obekväm position, eller ha dålig hållning.

Nackspänning leder till ont i örat genom att fascia, det bindvävnadsblad som omger musklerna, blir inflammerat och irriterat, vilket sedan kan skicka smärtsignaler till hjärnan som tolkas som öronsmärta.

En annan orsak kan vara en infektion i mellanörat eller yttre örat. Smärtan kan ibland stråla ner till nacken.

Behandlingsalternativ

Behandlingen för ont i örat och stelhet i nacken beror på den underliggande orsaken. Om muskelspänningen är problemet, kan fysisk terapi, massage, varma bad eller ispackning hjälpa till att lösa upp spänningarna.

Om en infektion i örat är orsaken, kan din läkare ordinera antibiotika för att bekämpa infektionen.

Symptom Möjlig orsak Behandling
Huvudvärk Spända nackmuskler Massage / Fysioterapi
Yrsel Infektion i mellanörat Antibiotika
Illamående Spända nackmuskler Fysisk aktivitet / Anpassad kost
Tinnitus Öratillstånd Läkarbesök

Framför allt är det viktigt att ditt ont i örat och stelhet i nacken inte ignoreras. Om du upplever dessa symptom i mer än ett par dagar, bör du kontakta en sjukvårdsleverantör.

Du kanske även gillar...