Hem » Ont i vaden när jag går

Ont i vaden när jag går

by Johannes Engström

Vad ska jag göra med ”Ont i vaden när jag går”?

Tyvärr är det en fråga som vissa av oss behöver ställa ofta. Om du har ont i vaden när du går, är du inte ensam och det finns olika sätt för att behandla och lindra detta obehag.

Orsaker till ont i vaden när jag går

Det finns många möjliga orsaker till att du känner smärta i vaden när du går. Det kan vara så enkelt som fel fotställning eller skor men det kan också vara symptom på en mer allvarlig medicinsk åkomma som cirkulationsproblem eller en nervskada.

Vi ska snart titta på några vanliga orsaker till smärtan och sedan prata om hur du kan själv lindra eller förbygga ditt besvär.

Possible cause Description Treatment
Felaktigt gånget Om du scorumplar eller går felaktigt kan dina muskler överanstränga vilket leder till smärta Ändra ditt gångmönster och bär bekvämare skor.
Nervskada En nerv kan bli klämd eller skadas vilket kan resultera i smärta Rådgöra med din läkare för att få rätt behandling. Fysioterapi kanske kan hjälpa
Cirkulationsproblem Problem med kroppens blodflöde kan leda till smärta Din läkare kan rekommendera medicin eller verksamheter som förbättrar din circulation.
Träningsskador Vänsterömhet och smärta i vaden kan uppstå efter kraftig träning. Vila och använd hushållsmedel, kompression och elevation för att minska inflammation och smärta

Självbehandling för ont i vaden när jag går

Det är alltid bäst att söka medicinsk råd om du har konstant smärta, men det finns också saker du kan göra själv hemma för att lindra besväret:

  • Använd bekvämare skor.
  • Gör regelbundna övningar för att stretch musklerna.
  • Använd antiinflammatoriska läkemedel.
  • Vila benen mellan aktiviteter.
  • Få en massage.
  • Kom ihåg att dessa självbehandlings metoder inte är en ersättning för professionell medicinsk rådgivning. Om smärtan fortsätter eller förvärras, bör du kontakta en sjukvårdstjänst.

    Du kanske även gillar...