Hem » Ont och svullet knä efter fall

Ont och svullet knä efter fall

by Johannes Engström

Vad du behöver veta om Ont och svullet knä efter fall

Efter ett fall kan knäsmärta och svullnad bli mardrömslika upplevelser. Det är en vanlig följd av allvarliga skador på lederna. När ont och svullet knä efter fall inträffar, är det absolut nödvändigt att ta hand om det omedelbart för att förhindra långvariga konsekvenser.

Orsaker till Ont och svullet knä efter fall

Det finns flera orsaker till varför personer känner smärta och svullnad i knäet efter en fallolycka. De mest sannolika orsakerna inkluderar:

1. Skada på knäskålen: Knäskålen kan bli skadad om den tar en hård hit under ett fall, vilket kan leda till smärta och svullnad.
2. Förstuing eller stukning: En kraftig vrid eller undanvika kan resultera i en förstuvning eller stukning i dina knäband, vilket kan orsaka smärta och svullnad.
3. Benfraktur: Ett allvarligt fall kan leda till benbrott i veckområdet, vilket orsakar svår smärta och svullnad i området runt knäet.
4. Artros: Efter ett fall kan den kroniska sjukdomen artros förvärras, vilket i sin tur kan leda till svullnad och ömhet i knäna.

Orsaker Symptom Behandling
Skada på knäskålen Stark smärta, svullnad Is, vila, kompression och höjning (RICE)
Förstuing eller stukning Svullnad, blåmärken, begränsad rörlighet Vila, is, kompression, ibland fysioterapi
Benfraktur Intens smärta, oförmåga att stödja vikten Kirurgi och vila
Artros Stelhet, svullnad, ömhet Antiflammatoriska mediciner, fysioterapi

Så hanteras ont och svullet knä efter fall

Att hantera ett ont och svullet knä efter fall kan kräva flera olika ingripanden baserat på skadans allvarliga. Det innefattar vanligtvis hemåtgärder som vila, is, kompression och höjning till medicinsk behandling i mer allvarliga fall.

För att förhindra framtida olyckor och minska risken för ont och svullet knä efter fall är det bäst att ta det lugnt vid aktiviteter som innebär en risk för fall. Om du känner smärta eller svullnad efter ett fall, sök medicinsk rådgivning omedelbart för att utesluta allvarliga skador.

Du kanske även gillar...