Ingen i världshistorien har varit så framgångsrik som krypskytt, som den legendariske finske krypskytten Simo Häyhä. Hur man uttalar Häyhä är nästan som Häuhä. Det sägs att Simo har dödat mellan 500 och 742 fiender i det ryska vinterkriget. Men vad var det som fick en tyst, försynt, liten finsk bonde att bli så framgångsrik i det finska vinterkriget ?
Snabbfakta om Simo Häyhä:
Intelligent | Simo gjorde allt för att bli svårupptäckt och kom på nya sätt att hålla sig dold på. |
Liten | Han är antagligen med sina 152 cm den minsta krypskytten i världshistorien. Det är lättare att gömma sig helt enkelt. |
Jägare | Han var van vid att hantera geväret och att smyga sig på byten. |
Plikt | Han gjorde sitt yttersta. |
Hemmaplan | Simo var van vid den extremt kalla miljön. Han klädde sig rätt och var van skidåkare. |
Simo Häyhäs uppväxt
Simo ”Simuna” Häyhä föddes i Rautjärvi 17 december 1905. Han var det yngsta syskonet av Juho Häyhäs åtta barn. Simo ägnade sig åt jordbruk, fiske och jakt från barnsben, och kanske var det grunden i det som skulle bli den legendariske krypskytten. Den 30 november 1939 bröt Vinterkriget ut, och Simos legendariska status tog sin början.
Simo Häyhä i det militära
Man märkte snabbt Simos framgångar och man började bokföra hans resultat. Man skrev endast ner siffror som rapporterades av Simo själv och bekräftades av hans kamrater. Det var enbart där Simo själv skjutit på måltavlan med gevär, således räknade man inte om det var flera som sköt på måltavlan eller om Simo använde sin kpist. Man uppskattar att han har dödat lika många med sin kpist som med sitt gevär. Simo själv pratade aldrig om kriget, och först efter hans död hittade man hans memoarer. I memoarerna uppskattar han, vad han kallar, sin “lista med synder” till 500.
Simo Häyhä som krypskytt
Simo hade flera knep som bidrog till att han var så duktig på att knäppa måltavlorna. Han hade många lager kläder för att hålla värmen men också för att dämpa de små rörelserna när han siktade. Kikarsikten ansåg han vara värdelösa, dels för att de frostade igen i det kalla klimatet, dels för att man var tvungen att höja upp huvudet för att se igenom det, och därigenom utsattes för större fara.
Simo hade för vana att ha snö i munnen, så att man inte skulle se ångan från hans utandningar. Han hällde även vatten på snön under och kring platsen där geväret skulle ligga. Det gjorde att gaserna från skottet inte virvlade upp snö, därmed hade ryssarna svårare att upptäcka honom när han sköt.
Simo Häyhäs skada i ansiktet
Den 6 mars 1940 skadades Simo allvarligt av en troligtvis exploderande kula från en rysk skytt. Kulan tog bort vänstra delen av käkpartiet. Han förmodades vara död, men man upptäckte efter ett tag att det ryckte i likhögen, vilket blev hans räddning. Hans käke återskapades med bitar från höftbenet, men Simo blev aldrig helt återställd. Hans ansikte förblev vanställt.
Kriget var slut för Simos del. Han ville fortsätta kämpa i Fortsättningskriget, men vägrades, då han fortfarande behandlades för skadorna i ansiktet. Vem vet hur många fler som hade hamnat på hans lista om han hade fått fortsätta?
Simo har inspirerat många
- En japansk manga vid namn White Witch (Shiroi Majo) av Nagakawa Naruki baseras på Simo Häyhä, förutom att huvudkaraktären är en kvinna.
- Han förekommer även i mangan Record of Ragnarok (Shūmatsu no Warukyūre) by Shinya Umemura and Takumi Fukui.
- Svenska metalbandet Sabaton har gjort låten White Death.
- Skotska bandet Achren gjorde The White Death EP.
- Japanska bandet Yog = Sothoth har låten Simo Hayha.
- En film om Simo Häyha, The White Death, har planerats sedan 2017. Enligt imdb är den fortfarande under utveckling.
- Med hjälp av google kan man hitta och läsa Marko Naumanens manus kallat White Death.