Hem » Thomas Petersson biskop

Thomas Petersson biskop

by Johannes Engström

Visbys tidigare biskop, aktiv mellan åren 2018 och 2022, hette Thomas Petersson. Det hör inte till det vanliga att en biskop blir avkragad av Svenska kyrkan, men så blev det för Thomas Petersson.

Med andra ord förklarades han alltså obehörig att fortsätta utöva uppdrag som både biskop, präst och diakon inom Svenska kyrkan. Men vad var det egentligen som hände med Thomas Petersson biskop?

Anmälde sig själv

Han hade arbetat i över 30 år som präst och fyra år som biskop när han 2021 anmälde sig själv till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar. Anledningen var att han under flera år haft en relation utanför sitt äktenskap. Något som är strängt förbjudet enligt kyrkoordningen och även bryter mot de löften han gav när han blev vigd till biskop.

Flashback Thomas Petersson biskop

Om du vill läsa mer om det här unika fallet, finns det en lång Thomas Petersson biskop Flashback tråd. Där spekulera medlemmarna på forumet bland annat kring vad det var som fick Persson att anmäla sig själv. Om det handlade om samvetskval, eller det faktum att flera personer inom Visby stift redan visste om hans otrohetsaffär.

Många på Flashback anser att han blivit för hårt dömd, andra anser att han får stå sitt kast. Då han trots allt bröt mot löften han gett.

Du kanske även gillar...