Hem » Varför får man polyper i tarmen

Varför får man polyper i tarmen

by Johannes Engström

Vad är polyper i tarmen?

Polyper i tarmen är små utväxtar som kan förekomma i vilken del av mag-tarmkanalen som helst. De är mest vanliga i tjocktarmen men kan också hittas i tunntarmen. Polyper är oftast ofarliga och många människor har dem utan att veta om det, men ibland kan de leda till sällsynta cancerformer. Vidare forskning är nödvändig för att bestämma vad som orsakar dessa tillstånd.

Varför får man dessa i tarmen?

Orsaken till varför vissa människor utvecklar polyper är inte helt känd, men flera faktorer har identifierats. Dessa inkluderar ålder, genetik, livsstilsfaktorer och vissa specifika medicinska tillstånd. Särskilt är risken högre hos personer över 50 år och hos de med en familjehistoria av polyper eller tjock- och ändtarmscancer.

Riskfaktorer för polyper i tarmen

Här är en lista över några av de mest angivna riskfaktorerna:

1. Man är över 50 år gammal.
2. Man har en nära släkting med en historia av polyper eller kolorektal cancer.
3. Man har en historia av inflammatoriska tarmsjukdomar, såsom Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.
4. Man har ett syndrom som Lynch syndrom eller FAP (Familial Adenomatous Polyposis), som ökar risken för polypbildning.
5. Man har en kost rik på fett och låg på fiber.

Riskfaktor Beskrivning Effekter
Ålder Risken ökar efter 50 års ålder Högre prevalens av polyper
Genetik Människor med anlag för vissa villkor är mer benägna att utveckla polyper Direkt koppling till tjock- och ändtarmscancer
Livsstil och kost Fet, lågfiber kost kan öka risken för polyper Kan leda till hög risk att utveckla polyper
Medicinska tillstånd Tillstånd som Crohn’s sjukdom kan leda till en högre risk Ökar risken för att utveckla både polyper och cancer

Additionally, regelbunden screening kan minska din risk för dessa villkor genom tidig upptäckt och behandling. Om du tror att du är i riskzonen, tala med en läkarkonsult om vilka tester och procedurer som kan vara bäst för dig.

Hur upptäcks och behandlas polyper i tarmen?

Det vanligaste sättet att upptäcka polyper är genom koloskopi, en procedur där en tunn, flexibel slang används för att söka efter polyper i tjocktarmen och ändtarmen. Om polyper hittas kan de ofta tas bort under samma procedur.

Du kanske även gillar...