Hem » Wagyu kött – exklusivt och omdebatterat

Wagyu kött – exklusivt och omdebatterat

by Johannes Engström
WAGYO

En bit kött som smälter på tungan, har vacker marmorering och har en spännande och unik smak. Låter det lockande? Japanskt Wagyu kött är det du söker. Köttets unika karaktär har gjort det till en världsberömd delikatess som får avnjutas i små bitar.

Snabbfakta om wagyu kött:

Från vilket djur?Nöt
Från vilket land?Japan
Egenskaper?Unik marmorering. Höga halter enkelomättade fetter
Kilopris?Från cirka 2000 kronor och uppåt

En köttbit till högt kilopris

Kött är väl kött, tycker vissa. Biff som biff, liksom, Men så är det inte. Wagyu kött är världens dyraste kött med ett pris som överstiger 2000 kronor per kilo. Köttet är en japansk delikatess som oftast serveras i mycket små bitar. Köttet kan även kallas för “kobe”, eftersom det ibland får namn från området där det är producerat. 

Idag kan du beställa wagyu kött även i Sverige. Det finns även svenskproducerat wagyu kött, eftersom det görs av speciella nötkreatur. Marknaden är väldigt begränsad, så om du vill få till ett köp är det kanske lättare att beställa importerat kött eller helt enkelt åka till Japan. Det finns även speciella restauranger där du kan smaka wagyu kött. 

Var köper du wagyu kött?

Att wagyu kött är japanskt är det nog få som har missat, men vart vänder du dig om du vill smaka det i Sverige?

  • Finns wagyu kött på Ica? Enskilda butiker kan ibland ta in små partier, men det hör inte till standardsortimentet. 
  • Kan man köpa wagyu kött i Skåne? Ja, wagyu kött finns på flera ställen i Skåne, bland annat i Malmö. 
  • Var köper man wagyu kött i Göteborg? Wagyu finns på vissa restauranger och delikatessbutiker i Göteborg. 
  • Finns wagyu kött i Stockholm? Ja, på både restaurang och i speciellt utvalda butiker. 

Att hitta recept

Om du lyckats få tag i världens dyraste kött behöver du givetvis tillaga det också. Om du inte är på restaurang, så klart. Men var hittar man recept?

Det är faktiskt inte särskilt svårt att hitta ett bra recept för att tillaga wagyu kött. Själva tillagningen kan dock kräva lite tålamod, eftersom du helst inte vill göra fel. Att råka bränna vid wagyu kött är nästan som en åttonde dödssynd. Enligt japanska kockar och din plånbok, i alla fall. Du får inte ha bråttom, eftersom köttet ska ligga i rumstemperatur i en vakuumförpackning i två timmar, skivas upp och sedan vila igen, innan det steks. Kanske inget för den hungrige, eller en stressad tisdagskväll. 

Om du någon gång har försökt köpa eller tillaga wagyu kött har du säker stött på koden A5. Om du inte är insatt verkar det kanske lite märkligt att ge en köttbit en kod, men det är faktiskt en kvalitetsmärkning. Bokstaven A indikerar att det har producerats kött till minst 72% av djurets kroppsvikt och siffran 5 är ett toppbetyg för olika faktorer. A5 är alltså ett fint betyg. 

Liten portion

De flesta som äter wagyu kött äter bara en liten munsbit. Det är inte som en stor biff man beställer in för att bli mätt, utan mer av en delikatess eller smaksensation. Många har även på sin bucket list att någon gång smaka wagyu kött. Allra helst i Japan, tillagat av en traditionell kock. Om du inte är sugen på att lägga flera tusen kronor på kött kanske andra japanska rätter kan locka istället. Sushi, Udon eller kanske Yakitori? Då kan du dessutom äta dig mätt, medan du njuter av det japanska köket. 

Djuren bakom wagyu kött 

Det har riktats kritik mot wagyu kött, på grund av hur djuren behandlas. För att köttet ska bli riktigt mört matas djuren bland annat med öl och kraftfoder. Boskapen är framavlad för att ge mört kött och mycket kött, inte för att vara genetiskt välmående. Djurhållning och köttets vara eller icke vara har varit en het potatis under många år och kommer förmodligen fortsätta att vara det i många år framöver.

Du kanske även gillar...