Hem » Bebis täppt i näsan på natten

Bebis täppt i näsan på natten

by Johannes Engström

Varför blir Bebis täppt i näsan på natten?

Det är inte ovanligt att bebisen får täppt i näsan under de första levnadsmånaderna. Många undrar varför det sker speciellt på natten. Skyller de små näsgångarna, den torra inomhusluften eller det faktum att barnet ligger ner spela en roll? I den här artikeln ska vi försöka ta reda på svaret.

Det första vi ska förstå är att bebisens andningsmönster. En nyfödd andas huvudsakligen genom näsan under de första veckorna och månaderna. Detta beror på att det är mer effektivt för att hålla luftvägarna öppna och för att hjälpa dem att äta och sova bättre.

Vanliga orsaker till att bebisar får täppt i näsan

Att vara täppt i näsan är obehagligt för oss vuxna, men för en bebis kan det vara extremt obehagligt. De kan kämpa för att få luft, vilket kan störa deras sömn samt göra det svårt för dem att äta.

Orsaker Symptom Lösningar
Allergier Nystart, rinnande näsa, hosta Allergimedicin, luftrenare
Förkylning eller infektion Rinnande näsa, hosta, feber Receptbelagda mediciner, ånga
Torra inomhusklimat Torr näsa, svårigheter att andas Fuktigare, nasaldroppar
För liten näsgång Svårigheter att andas, snarkning Näshålsvidgande skärmen, sömnapnéapparater

Konsekvenserna av Nattlig Nasstoppning hos Bebisar

Nattlig nässtopp kan leda till otillfredsställande sömn för både barnet och föräldrarna. Barnet kan komma att känna obehag, vilket kan orsaka gråt och irritabilitet under dagen. Föräldrar kan också uppleva stress och trötthet på grund av ständiga avbrott under natten.

För att förebygga problem med nässtoppning är det viktigt att förstå de bakomliggande orsakerna och implementera lämpliga lösningar i tid. Använd alltid lösningar som är anpassade för spädbarn efter samråd med en barnläkare.

Glöm inte att den bästa lösningen kan variera beroende på babyens individuella behov. Det är därför det alltid är bäst att prata med en läkare eller apotekare om du är osäker på vad du ska göra.

Du kanske även gillar...