Hem » Hur dog Hitler?

Hur dog Hitler?

by Johannes Engström
HITLER

När Adolf Hitler till slut insåg att Nazityskland förlorat Andra världskriget, tog han sitt eget liv. Han och hans älskarinna Eva Braun samt flera medarbetare hade befunnit sig i en bunker i Berlin en lång tid. Sovjetiska soldater närmade sig och tog sig in i Berlin steg för steg. Till skillnad från flera av sina regeringsledamöter vägrade Hitler dock att göra något flyktförsök. 

Någon timme före sitt självmord hade han gjort sin älskarinna till en ärbar kvinna och gift sig med henne. Efter ceremonin gick han och hustrun in i deras eget rum. Eva Braun tog en giftampull och dog direkt. Adolf Hitler använde sin tjänstepistol och sköt sig i huvudet. Liken efter paret Hitler brändes enligt överenskommelse på en gårdsplan utanför bunkern.

Flydde Hitler?

Många konspirationsteoretiker har ställt frågan: hur dog Hitler egentligen? Några har hävdat att han lyckats ta sig ur bunkern och fly till exempelvis Sydamerika. Det finns inga bevis för detta. Tvärtom är det ytterst sannolikt att han dog för egen hand i bunkern. Det ödet delade han för övrigt med sin minister för propaganda Joseph Goebbels, som först tog livet av hela sin familj på sex barn och hustru med giftampuller för att därefter skjuta sig själv.

Hur gammal var Hitler när han dog?

Adolf Hitler föddes i Braunau, Österrike den 20 april 1889. Han begick självmord den 30 april 1945. Då kan vi räkna ut hur gammal Hitler var när han dog, nämligen femtiosex år och tio dagar. Hans tid som rikskansler och führer blev endast tolv år, men det han hann uträtta var fasansfullt.

Hur många människor dog av Hitler?

Förmodligen tog Adolf Hitler personligen inte livet av särskilt många – om ens någon. Istället lät han underhuggare avrätta folk. Ibland lyckades han förmå ledande militärer att begå självmord mot löfte att deras familjer skulle skonas. En av dessa var fältmarskalken Erwin Rommel, som till och med förärades en statsbegravning.

Men hur många dog under Hitler och hans tid vid makten? Vi får anse att det i huvudsak var Nazityskland och Hitler som iscensatte Andra världskriget och i detta krig var den sammanlagda masslakten cirka 50 miljoner människor.

Du kanske även gillar...